Har du provat att söka på ett test av något? Resultaten som listas är ytterst sällan några tester, utan mestadels skräpsidor från produktguider som inte innehåller någon väsentlig information. Det här är bara ett område som är drabbat av spam i sökmotorer.
Om du var med på Internet i mitten och slutet av 90-talet kommer du ihåg problemet med sökmotorerna då. Vad man än letade efter, bestod sökträffarna av länkar till porrsajter. Skälet var att de som drev porrsajterna var väldigt tidiga ute med sökmotoroptimering av det mer fulare slaget.
Google var en räddare
Nu har sökmotorerna fått bort det här och Google kom i slutet av decennieskiftet som en riddare i skinande rustning med sina nya smarta algoritmer. Helt plötsligt blev sökträffarna relevanta och allt var guld och gröna skogar. Så är det inte längre. Visserligen slipper vi porren, men istället är det SEO-spam och skräp som presenteras.
Image may be NSFW.
Clik here to view.I en krönika hos Business Insider skriver Paul Kedrosky om hur han försökte googla sig fram till information om vilken diskmaskin som var bäst. Det är helt hopplöst. Jag vet, för jag försöker ofta hitta recensioner av olika datorprylar inför research, och vill jag ha väsentlig information får jag klicka mig fram till tredje eller fjärde sidan i sökresultaten, för det som Google presenterar överst är spam.
Google has to know this. The problem is too big and too obvious to miss. But it’s hard to know what you can do algorithmically to solve the problem. Content creators are simply using Google against itself, feeding its hungry crawlers the sort of thing that Google loves to consume, to the detriment of search results and utility. [Business Insider]
Men som jag skrev inledningsvis, handlar det inte bara om produkttester. De allra flesta områden är drabbade. Gigantiska webbsajter som About.com dyker upp i tid och otid med sina sökordsspammande pseudoartiklar. Den här typen av webbplatser har som affärsidé att mangla ut tusentals och åter tusentals tråkiga och meningslösa skräpartiklar att mata sökmotorerna med. Vinsten är stora mängder trafik och missnöjda besökare som snabbt klickar sig vidare – ofta via annonslänkar.
Content farms – kvantitet framför kvalitet
Hos ReadWriteWeb har Richard MacManus skrivit en intressant atikel om hur ”content farms” (sajter som About.com) fungerar och varför de förstör webben. Kvantitet är oftast viktigare än kvalitet i sökmotorerna. Tekniskt sett kan jag förstå det. Det är inte lätt att ta fram en algoritm som bedömer kvalitet.
Right now ‘quantity’ still rules on the Web, ‘quality’ is hard to find. Perhaps that’s why Reuters is betting on the subscription model – it hopes that consumers will just subscribe to quality content, thereby removing the need to search for it. I think there’s something to that, which if true implies that Google will become less relevant in the future. Should Google be worried about that? Yes; and they are. [ReadWriteWeb]
Ska man få bukt med den här formen av skräp måste man nog ta med en mänsklig bedömning. En väg att gå, som Google har testat, är att låta besökare betygssätta sidor genom att ge dem, bokstavligen talat, tummen upp eller ner. Det är samma taktik som exempelvis Pusha använder.
Omöjlig lösning?
Problemet med det här är att besökare som gillar specifika sajter kommer att ge deras sidor höga betyg – vilket gör att mindre sajter inte har en chans, även om deras innehåll skulle vara bättre. Folk är inte objektiva i sina bedömningar. Då är det återigen kvantitet framför kvalitet.
Det här är alltså inte alls lätt. En fungerande algoritm går inte att skapa, och människor kan man inte lita på. Kvar är då att svartlista sajter som producerar dåligt material. Men det är helt uteslutet. Bortser man från censurfrågan, så vem ska bedöma vad som är bra och dåligt? Google? Staten? Jag?